• Wysokie plony.
• Jakość A/E - doskonały surowiec eksportowy (wysokie białko, gęstość, MTZ, wyrównanie).
• Jakość A/E - doskonały surowiec dla przemysłu piekarniczego (białko, gluten, wodochłonność, objętość chleba, bardzo wysokie wskaźniki odkształcenia, stabilna liczba opadania).
• Ograniczone nakłady na ochronę fungicydową.
• Ograniczenie ryzyka uprawy dzięki bardzo dobrej zimotrwałości.
• Dobra odporność na wyleganie pozwala na wyższe nawożenie azotowe.
• Toleruje stanowiska o niższym pH gleby.
• Idealna do monokultur i uproszczonych płodozmianów dzięki najwyższej odporności na choroby podstawy źdźbła.
Odmiana dostępna w firmie
Ważniejsze cechy rolnicze
Wysokie plony w latach suchych
Plonowanie odmiany IMPRESJA (% wzorca) w poszczególnych punktach doświadczalnych COBORU w 2020 roku (poziom a1).
Konkurencyjna w optymalnym 2020 roku
Plonowanie odmiany IMPRESJA (% wzorca) na tle innych odmian klasy A badanych w doświadczeniach COBORU w 2020 roku (poziom a2, źródło: COBORU).
Doskonała w suchym 2018 roku
Plonowanie odmiany IMPRESJA (% wzorca) na tle innych odmian klasy A badanych w doświadczeniach COBORU w 2018 roku (poziom a2, źródło: COBORU).
Wysoka odporność na choroby
Odporność na choroby odmiany IMPRESJA na tle wzorca w latach 2018-2020 (źródło: COBORU).
Najwyższa odporność na choroby podstawy źdźbła wśród zarejestrowanych odmian
Odporność na choroby podstawy źdźbła odmiany IMPRESJA w porównaniu do wzorców oraz pozostałych odmian wpisanych do KR w roku 2020 (źródło: COBORU).
Najwyższa odporność na rdzę żółtą wśród zarejestrowanych odmian
Odporność na rdzę żółtą odmiany IMPRESJA w porównaniu do zarejestrowaanych odmian (źródło: COBORU).
Najwyższa zawartość białka wśród odmian wpisanych do KR w 2020 roku
Zawartość białka odmiany IMPRESJA w porównaniu do wzorców oraz odmian wpisanych do KR w roku 2020 (źródło: COBORU).
Wysoki gluten
Zawartość glutenu odmiany IMPRESJA w porównaniu do wzorców oraz odmian wpisanych do KR w roku 2020 (źródło: COBORU).
Karta technologiczna odmiany | ||||
Gatunek | Pszenica oz. | |||
Odmiana | Impresja | Hodowla | ||
Główne zalety odmiany | Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany ) | |||
wysoki potencjał plonowania, | niższy potencjał plonowania na stanowiskach słabszych, wysiew tylko na stanowiskach pszenicznych dobrych oraz średnich, słabsza tolerancja na zakwaszenie gleby | |||
bardzo dobra zimotrwałość 5,5 | ||||
stabilne parametry jakościowe w latach, wysoka zawartość białka oraz stabilna LO w latach o dużych sumach opadów w okresie żniw, bardzo wysoka zawartość glutenu, tolerancyjna na przedżniwny porost ziarna | ||||
przydatna do uprawy w monokulturze, bardzo wysoka tolerancja na wyleganie, wysoka odporność na wiekszość chorób grzybowych, | ||||
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie | ||||
Wymagania glebowe | przeciętne | |||
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) | 5/9 | |||
Dynamika rozwoju jesiennego | 7/9 | |||
Siła krzewienia | 6/9 | |||
Wczesność - kłoszenie | 5/9 | 148 | ||
Wczesność - dojrzałość pełna | 4/9 | 198 | ||
Miejsce w płodozmianie | po rzepaku | po zbożach | po kukurydzy | po burakach |
8/9 | 8/9 | 8/9 | 8/9 | |
Norma wysiewu | siew wczesny (do 20 września) | siew optymalny (do 10 października) | siew opóźniony (do grudnia) | |
225 - 300 szt./m2 | 300 - 350 szt./m2 | 350 - 400 szt./m2 | ||
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu | 25 BBCH: 30 - 70 | 25 BBCH: 40 - 80 | 25 BBCH: 50 - 80 | |
31 BBCH: 60-85 | 31 BBCH: 50- 80 | 31 BBCH: 50 - 90 | ||
Zimotrwałość (COBORU) | 5 | |||
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) | 6/9 | |||
Tolerancja na okresową suszę | Wiosenną | Letnią | Ogólnie (średnia) | |
6,5/9 | 7/9 | 6,8/9 | ||
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu | siew wczesny | siew optymalny (wg COBORU) | siew opóźniony | |
8/9 | 7,7/9 | 9/9 | ||
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu | 0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC | 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC | 0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC | |
Zdrowotność | Zdrowotność od 1 do 9 | Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej | ||
Choroby podstawy źdźbła | Jako kompleks chorób podsuszkowych | 8,4/9 | prochloraz 450g od 0,6 l/ha; | |
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha. | ||||
Choroby liści | Mączniak prawdziwy - liście | 7,9/9 | fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha; | |
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha | ||||
Rdza brunatna | 7,5/9 | tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha | ||
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha | ||||
Rdza żółta | 9/9 | solatenol od 50 g/ha; | ||
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,6/9 | epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha; | ||
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha; | ||||
Septorioza liści | 7,2/9 | solatenol 100g - od 0,5 l/ha; | ||
izopirazam 125g - 0,8 l/ha; | ||||
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu) | ||||
Choroby kłosa | Septorioza plew | 7,8/9 | metkonzol 60 g - 0,5 l/ha + | |
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha | ||||
Fuzarioza kłosów | 7,8/9 | |||
Parametry jakościowe ziarna | Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny | Na co wpływają: | ||
Masa 1000 ziaren - 14% | 43.6 | brak | ||
Wyrównanie ziarna | 84% | |||
Porastanie ziarna w kłosach | 5/9 | maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga) | ||
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 7/9 | min 76 kg/hl | wymiałowość - uzysk, wydajność mąki | |
Zawartość białka | 6/9 | min 12,5% | wpływa na zaw. glutenu | |
Liczba opadania | 7/9 | min. 220 sekund | odporność na porastanie, jakość chleba | |
Wskaźnik sedymentacji SDS | 7/9 | 30 cm3 | ocena jakości glutenu | |
Ilość glutenu mokrego | 6/9 | min 26% | specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta | |
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju | ||||
Jesień | równomierne wschody, dobra krzewistość | |||
Zima | pojawiają się fioletowe przebarwienia liści (znacznik morfologiczny lepszej zimotrwałości) | |||
Wiosna | zwarty zielony łan, typ wzrostu pośredni pomiędzy formami o (liściach stojących oraz liściach pochylonych) | |||
Lato | typ łanu pojedynczego kłosa z elementami kompensacyjnymi, ładne dorodne kłosy, co najmniej 10 pięterek, od 4-5 ziarniaków na pięterko, wyrównany sztywny łan intensywnie zielony bez nalotu woskowego na liściach i kłosach | |||
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku) | ||||
RGT Kilimanjaro, Comandor, Formacja, Kariatyda |