FORGOT YOUR DETAILS?

Pszenica

Impresja

• Wysokie plony.
Jakość A/E - doskonały surowiec eksportowy (wysokie białko, gęstość, MTZ, wyrównanie).
• Jakość A/E - doskonały surowiec dla przemysłu piekarniczego (białko, gluten, wodochłonność, objętość chleba, bardzo wysokie wskaźniki odkształcenia, stabilna liczba opadania).
Ograniczone nakłady na ochronę fungicydową.
• Ograniczenie ryzyka uprawy dzięki bardzo dobrej zimotrwałości.
Dobra odporność na wyleganie pozwala na wyższe nawożenie azotowe.
Toleruje stanowiska o niższym pH gleby.
• Idealna do monokultur i uproszczonych płodozmianów dzięki najwyższej odporności na choroby podstawy źdźbła.

Odmiana dostępna w firmie

Ważniejsze cechy rolnicze

Wysokie plony w latach suchych

Plonowanie odmiany IMPRESJA  (% wzorca) w poszczególnych punktach doświadczalnych COBORU w 2020 roku (poziom a1).

Konkurencyjna w optymalnym 2020 roku

Plonowanie odmiany IMPRESJA (% wzorca) na tle innych odmian klasy A badanych w doświadczeniach COBORU w 2020 roku (poziom a2, źródło: COBORU).

Doskonała w suchym 2018 roku

Plonowanie odmiany IMPRESJA (% wzorca) na tle innych odmian klasy A badanych w doświadczeniach COBORU w 2018 roku (poziom a2, źródło: COBORU).

Wysoka odporność na choroby

Odporność na choroby odmiany IMPRESJA na tle wzorca w latach 2018-2020 (źródło: COBORU).

Najwyższa odporność na choroby podstawy źdźbła wśród zarejestrowanych odmian

Odporność na choroby podstawy źdźbła odmiany IMPRESJA w porównaniu do wzorców oraz pozostałych odmian wpisanych do KR w roku 2020 (źródło: COBORU).

Najwyższa odporność na rdzę żółtą wśród zarejestrowanych odmian

Odporność na rdzę żółtą odmiany IMPRESJA w porównaniu do zarejestrowaanych odmian (źródło: COBORU).

Najwyższa zawartość białka wśród odmian wpisanych do KR w 2020 roku

Zawartość białka odmiany IMPRESJA w porównaniu do wzorców oraz odmian wpisanych do KR w roku 2020 (źródło: COBORU).

Wysoki gluten

Zawartość glutenu odmiany IMPRESJA w porównaniu do wzorców oraz odmian wpisanych do KR w roku 2020 (źródło: COBORU).

Karta technologiczna odmiany
Gatunek Pszenica oz.
Odmiana Impresja Hodowla
Główne zalety odmiany Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany )
wysoki potencjał plonowania, niższy potencjał plonowania na stanowiskach słabszych, wysiew tylko na stanowiskach pszenicznych dobrych oraz średnich, słabsza tolerancja na zakwaszenie gleby
bardzo dobra zimotrwałość 5,5
stabilne parametry jakościowe w latach, wysoka zawartość białka oraz stabilna LO w latach o dużych sumach opadów w okresie żniw, bardzo wysoka zawartość glutenu, tolerancyjna na przedżniwny porost ziarna


przydatna do uprawy w monokulturze, bardzo wysoka tolerancja na wyleganie, wysoka odporność na wiekszość chorób grzybowych,


nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie

Wymagania glebowe przeciętne
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) 5/9
Dynamika rozwoju jesiennego 7/9
Siła krzewienia 6/9
Wczesność - kłoszenie 5/9 148
Wczesność - dojrzałość pełna 4/9 198
Miejsce w płodozmianie po rzepaku po zbożach po kukurydzy po burakach
8/9 8/9 8/9 8/9
Norma wysiewu siew wczesny (do 20 września) siew optymalny (do 10 października) siew opóźniony (do grudnia)
225 - 300 szt./m2 300 - 350 szt./m2 350 - 400 szt./m2
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu 25 BBCH: 30 - 70 25 BBCH: 40 - 80 25 BBCH: 50 - 80
31 BBCH: 60-85 31 BBCH: 50- 80 31 BBCH: 50 - 90
Zimotrwałość (COBORU) 5
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) 6/9
Tolerancja na okresową suszę Wiosenną Letnią Ogólnie (średnia)
6,5/9 7/9 6,8/9
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu siew wczesny siew optymalny (wg COBORU) siew opóźniony
8/9 7,7/9 9/9
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu 0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC 0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC
Zdrowotność
Zdrowotność od 1 do 9 Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej
Choroby podstawy źdźbła Jako kompleks chorób podsuszkowych 8,4/9 prochloraz 450g od 0,6 l/ha;
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha.
Choroby liści Mączniak prawdziwy - liście 7,9/9 fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha;
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha
Rdza brunatna 7,5/9 tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha
Rdza żółta 9/9 solatenol od 50 g/ha;
Brunatna plamistość liści (DTR) 7,6/9 epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha;
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha;
Septorioza liści 7,2/9 solatenol 100g - od 0,5 l/ha;
izopirazam 125g - 0,8 l/ha;
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu)
Choroby kłosa Septorioza plew 7,8/9 metkonzol 60 g - 0,5 l/ha +
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha
Fuzarioza kłosów 7,8/9
Parametry jakościowe ziarna Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny Na co wpływają:
Masa 1000 ziaren - 14% 43.6 brak
Wyrównanie ziarna 84%

Porastanie ziarna w kłosach 5/9 maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga)
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 7/9 min 76 kg/hl wymiałowość - uzysk, wydajność mąki
Zawartość białka 6/9 min 12,5% wpływa na zaw. glutenu
Liczba opadania 7/9 min. 220 sekund odporność na porastanie, jakość chleba
Wskaźnik sedymentacji SDS 7/9 30 cm3 ocena jakości glutenu
Ilość glutenu mokrego 6/9 min 26%  specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju
Jesień równomierne wschody, dobra krzewistość
Zima pojawiają się fioletowe przebarwienia liści (znacznik morfologiczny lepszej zimotrwałości)
Wiosna zwarty zielony łan, typ wzrostu pośredni pomiędzy formami o (liściach stojących oraz liściach pochylonych)
Lato typ łanu pojedynczego kłosa z elementami kompensacyjnymi, ładne dorodne kłosy, co najmniej 10 pięterek, od 4-5 ziarniaków na pięterko, wyrównany sztywny łan intensywnie zielony bez nalotu woskowego na liściach i kłosach
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku)
RGT Kilimanjaro, Comandor, Formacja, Kariatyda
TOP