FORGOT YOUR DETAILS?

Torpeda

Pancerna odmiana

  • Wysokie i stabilne plonowanie.
  • Doskonała jakość E/A.
  • Wysoka jakość nawet przy obniżonym poziomie nawożenia azotowego (tzw. efekt „ZYTY”).
  • Przydatna do uprawy ekstensywnej.
  • Typ łanu: pojedynczego kłosa.
  • Toleruje siew wczesny, siewy zbyt późne nie są zalecane.

Ważniejsze cechy rolnicze

Wysokie plonowanie na terenie całego kraju

Plonowanie odmiany TORPEDA w poszczególnych punktach doświadczalnych (doświadczenia ścisłe HR Strzelce, wzorce jakościowe COBORU, 2019).

Podwyższona tolerancja na niskie pH gleby

Procent zregenerowanych korzeni w roztworze Al+++ (im wyższa wartość tym lepsza odporność na zakwaszenie gleby) odmiany TORPEDA na tle odmian wzorcowych COBORU

Karta technologiczna odmiany
Gatunek Pszenica oz.
Odmiana Torpeda Hodowla
Główne zalety odmiany Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany )
dobry potencjał plonowania średnia odporność na rdzę żółtą
dobra odporność na większość chorób grzybowych połączona z wysoką odpornością na wyleganie
połączenie wysokiej jakości technologicznej ziarna z wysoką zimotrwałością 5
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie

Wymagania glebowe przeciętne
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) 6/9
Dynamika rozwoju jesiennego 6/9
Siła krzewienia 6/9
Wczesność - kłoszenie 4/9 151
Wczesność - dojrzałość pełna 4/9 202
Miejsce w płodozmianie po rzepaku po zbożach po kukurydzy po burakach
8/9 8/9 7/9 7/9
Norma wysiewu siew wczesny (do 20 września) siew optymalny (do 10 października) siew opóźniony (do grudnia)
225 - 300 szt./m2 300 - 350 szt./m2 350 - 400 szt./m2
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu 25 BBCH: 30 - 70 25 BBCH: 40 - 80 25 BBCH: 50 - 80
31 BBCH: 60-80 31 BBCH: 50- 75 31 BBCH: 50 - 90
Zimotrwałość (COBORU) 5
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) 6/9
Tolerancja na okresową suszę Wiosenną Letnią Ogólnie (średnia)
6/9 5,5/9 5,7/9
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu siew wczesny siew optymalny (wg COBORU) siew opóźniony
8/9 8,5 9/9
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu 0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC zabieg nie wymagany
Zdrowotność
Zdrowotność od 1 do 9 Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej
Choroby podstawy źdźbła Jako kompleks chorób podsuszkowych 8,5/9 prochloraz 450g od 0,6 l/ha;
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha.
Choroby liści Mączniak prawdziwy - liście 8,8/9 fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha;
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha
Rdza brunatna 8/9 tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha
Rdza żółta 7,3/9 solatenol od 50 g/ha;
Brunatna plamistość liści (DTR) 8,3/9 epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha;
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha;
Septorioza liści 6,7/9 solatenol 100g - od 0,5 l/ha;
izopirazam 125g - 0,8 l/ha;
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu)
Choroby kłosa Septorioza plew 7,4/9 metkonzol 60 g - 0,5 l/ha +
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha
Fuzarioza kłosów 7,2/9
Parametry jakościowe ziarna Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny Na co wpływają:
Masa 1000 ziaren - 14% 43 brak
Wyrównanie ziarna 76%

Porastanie ziarna w kłosach 6/9 maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga)
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 6/9 min 76 kg/hl wymiałowość - uzysk, wydajność mąki
Zawartość białka 5/9 min 12,5% wpływa na zaw. glutenu
Liczba opadania 8/9 min. 220 sekund odporność na porastanie, jakość chleba
Wskaźnik sedymentacji SDS 7/9 30 cm3 ocena jakości glutenu
Ilość glutenu mokrego 7/9 min 26%  specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju
Jesień równomierne wschody, dobra krzewistość
Zima pojawiają się fioletowe przebarwienia liści (znacznik morfologiczny lepszej zimotrwałości)
Wiosna typ wzrostu płożący, dobra zdrowotność łanu, średnie tępo wzrostu w czasie wiosennego startu wegetacji
Lato typ łanu pojedynczego kłosa, łan wyrównany o krótkiej sztywnej słomie
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku)
Delawar, Praktik, Skagen
TOP