FORGOT YOUR DETAILS?

Pszenica opoka
Odmiana dostępna w:

OPOKA

Nasiona pszenicy ozimej

• Doskonałe plonowanie w każdym rejonie kraju.
Wysoka zawartość białka.
Grube, dobrze wyrównane ziarno.
• Doskonała jakość wypiekowa.
Podwyższona odporność na suszę.
 Doskonale radzi sobie na słabszych
i
mozaikowatych glebach.

Ważniejsze cechy rolnicze

Wysokie i stabilne plony

Plonowanie odmiany OPOKA  (% wzorca) w porównaniu do odmian wzorcowych
w
latach 2018 i 2019 (źródło: COBORU).

Plonowanie w poszczególnych rejonach

Plonowanie odmiany OPOKA (% wzorca) w poszczególnych rejonach kraju w doświadczeniach COBORU 2017-2018 (poziom a2).

Wysokie plony potwierdzone w ukraińskich doświadczeniach

Plonowanie odmiany OPOKA  (% wzorca) w doświadczeniach na Ukrainie w 2018 roku (poziom a1).

Wysoka odporność na choroby

Odporność na choroby odmiany OPOKA  w porównaniu do wzorca (średnia z wielolecia).

Doskonała jakość wypiekowa

Parametry wypiekowe odmiany OPOKA  w porównaniu do wzorca (źródło: COBORU 2018).

Klasa jakości A

Porównanie zbonitowanych wskaźników technologicznych odmiany OPOKA do odmiany wzorcowej
(źródło:
COBORU 2018).

Zalecana do siewu w 12 województwach w kraju

OPOKA jest zalecana przez COBORU do uprawy w 12 województwach w Polsce:
kujawsko-pomorskie, lubelskie, lubuskie, łódzkie, opolskie, podkarpackie, podlaskie, pomorskie, śląskie, warmińsko-mazurskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
(źródło:
COBORU 2022).

Tolerancyjna na zakwaszenie gleby

Reakcja na glin odmiany OPOKA w porównaniu do odmian wzorcowych oraz zarejestrowanych w 2018 roku
(źródło:
COBORU 2018).

* skala 9-cio stopniowa (9-ocena najkorzystniejsza, 1-ocena najmniej korzystna)

Karta technologiczna odmiany
Gatunek Pszenica oz.
Odmiana Opoka Hodowla
Główne zalety odmiany Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany )
wysoki potencjał plonowania średnio odporna na rdzę brunatną i żółtą
forma średniowczesna tolerancyjna na niedobory wody forma wysoka, na stanowiskach żyźniejszych średnia odporność na wyleganie
znakomicie toleruje słabe i mozaikowate gleby
wysoka MTZ, zimotrwałość (4,5)
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie
Wymagania glebowe niskie
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) 6/9
Dynamika rozwoju jesiennego 7/9
Siła krzewienia 7/9
Wczesność - kłoszenie 5/9 150
Wczesność - dojrzałość pełna 4,5/9 202
Miejsce w płodozmianie po rzepaku po zbożach po kukurydzy po burakach
8/9 8/9 8/9 7,5/9
Norma wysiewu siew wczesny (do 20 września) siew optymalny (do 10 października) siew opóźniony (do grudnia)
225 - 300 szt./m2 300 - 350 szt./m2 350 - 380 szt./m2
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu 25 BBCH: 30 - 70 25 BBCH: 40 - 80 25 BBCH: 50 - 80
31 BBCH: 60-85 31 BBCH: 50- 80 31 BBCH: 50 - 90
Zimotrwałość (COBORU) 4,5/9
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) 5,5/9
Tolerancja na okresową suszę Wiosenną Letnią Ogólnie (średnia)
8,5/9 8,5/9 8,5/9
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu siew wczesny siew optymalny (wg COBORU) siew opóźniony
6/9 7,1 7/9
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu T1: 0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC T1: 0,25-0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC T1: 0,2 - 0,25 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC
T2: 0,2 l/ha Moddus T2: 0,15 l/ha Moddus
0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC  0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC
Zdrowotność Zdrowotność od 1 do 9 Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej
Choroby podstawy źdźbła Jako kompleks chorób podsuszkowych 8,3/9 prochloraz 450g od 0,6 l/ha;
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha.
Choroby liści Mączniak prawdziwy - liście 7,7/9 fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha;
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha
Rdza brunatna 7/9 tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha
Rdza żółta 5,9/9 solatenol od 50 g/ha;
Brunatna plamistość liści (DTR) 7,7/9 epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha;
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha;
Septorioza liści 6,3/9 solatenol 100g - od 0,5 l/ha;
izopirazam 125g - 0,8 l/ha;
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu)
Choroby kłosa Septorioza plew 7,6/9 metkonzol 60 g - 0,5 l/ha +
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha
Fuzarioza kłosów 6,8/9  
Parametry jakościowe ziarna Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny Na co wpływają:
Masa 1000 ziaren - 14% 46.9 brak
Wyrównanie ziarna 85%
Porastanie ziarna w kłosach 6/9 maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga)
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 6/9 min 76 kg/hl wymiałowość - uzysk, wydajność mąki
Zawartość białka 6/9 min 12,5% wpływa na zaw. glutenu
Liczba opadania 9/9 min. 220 sekund odporność na porastanie, jakość chleba
Wskaźnik sedymentacji SDS 8/9 30 cm3 ocena jakości glutenu
Ilość glutenu mokrego min 26% specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju
Jesień równomierne wschody, dobra krzewistość
Zima pojawiają się fioletowe przebarwienia liści (znacznik morfologiczny lepszej zimotrwałości)
Wiosna typ wzrostu do płożącego, zwarty łan, rośliny o dorodnym szerokim liściu flagowym
Lato typ gęstego łanu z elemętami kompensacyjnymi, zwarty wysoki łan, dorodne kłosy powyżej 10 pięterek
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku)
Hondia, RGT Metronom, Arkadia
TOP