Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka
Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka
• Odmiana oścista.
• Bardzo wysoki potencjał plonowania.
• Rewelacyjna zimotrwałość (7,5/9 –
w doświadczenia rejestrowych na Litwie).
• Jedna z najbardziej zimotrwałych odmian na rynku!
• Ziarno bardzo ciężkie (wysoka waga hektolitra).
Ważniejsze cechy rolnicze
Wysokie plonowanie
Plonowanie odmiany WILEJKA w wybranych województwach w roku 2016 (ścisłe doświadczenia wdrożeniowe HR STRZELCE – wzorce identyczne z COBORU)
Wysokie plonowanie na terenie całego kraju
Plonowanie odmiany WILEJKA w poszczególnych punktach doświadczalnych (doświadczenia ścisłe HR Strzelce, wzorce jakościowe COBORU, 2019).
Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka
Mrozoodporność WILEJKI została potwierdzona w doświadczeniach urzędowych na Litwie
w rejonie silnych wymarznięć w 2014 roku (niskie temperatury i brak okrywy śniegowej). WILEJKA na tle odmian zarejestrowanych w Polsce, które były badane w tym samym doświadczeniu wypadła bezkonkurencyjnie.
Ocena mrozoodporności w skali 9 – stopniowej, gdzie 1 oznacza całkowite wymarznięcie, a 9 brak wymarznięcia.
Bardzo ciężkie ziarno
Gęstość w stanie zsypnym (kg/hl) w porównaniu do wzorca
w 2016 roku (litewskie badania rejestrowe).
Karta technologiczna odmiany | ||||
Gatunek | Pszenica oz. | |||
Odmiana | Wilejka | Hodowla | ||
Główne zalety odmiany | Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany ) | |||
dobry poziom plonowania | średnia odporność na rdzę żółtą | |||
forma o kłosie ościstym | forma wysoka, na stanowiskach żyźniejszych średnia odporność na wyleganie | |||
bardzo dobra zimotrwałość | ||||
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie | ||||
wysoka zawartość białka i glutenu, stabilna LO w latach o dużych sumach opadów w okresie żniw | ||||
Wymagania glebowe | niskie | |||
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) | 6/9 | |||
Dynamika rozwoju jesiennego | 6/9 | |||
Siła krzewienia | 7/9 | |||
Wczesność - kłoszenie | 5/9 | 150 | ||
Wczesność - dojrzałość pełna | 4,5/9 | 202 | ||
Miejsce w płodozmianie | po rzepaku | po zbożach | po kukurydzy | po burakach |
8/9 | 8/9 | 7/9 | 7/9 | |
Norma wysiewu | siew wczesny (do 20 września) | siew optymalny (do 10 października) | siew opóźniony (do grudnia) | |
225 - 300 szt./m2 | 300 - 350 szt./m2 | 350 - 380 szt./m2 | ||
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu | 25 BBCH: 30 - 70 | 25 BBCH: 40 - 80 | 25 BBCH: 50 - 80 | |
31 BBCH: 60-85 | 31 BBCH: 50- 80 | 31 BBCH: 50 - 90 | ||
Zimotrwałość (COBORU) | 7,5 (Litewski urząd rejestracji odmian) | |||
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) | 6/9 | |||
Tolerancja na okresową suszę | Wiosenną | Letnią | Ogólnie (średnia) | |
7/9 | 7/9 | 7/9 | ||
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu | siew wczesny | siew optymalny (wg COBORU) | siew opóźniony | |
6/9 | 7,3 | 7,5/9 | ||
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu | T1: 0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC | T1: 0,25-0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC | T1: 0,2 - 0,25 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC | |
T2: 0,2 l/ha Moddus | T2: 0,15 l/ha Moddus | |||
0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC | 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC | 0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC | ||
Zdrowotność | Zdrowotność od 1 do 9 | Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej | ||
Choroby podstawy źdźbła | Jako kompleks chorób podsuszkowych | 8,1/9 | prochloraz 450g od 0,6 l/ha; | |
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha. | ||||
Choroby liści | Mączniak prawdziwy - liście | 6,6/9 | fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha; | |
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha | ||||
Rdza brunatna | 8,2/9 | tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha | ||
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha | ||||
Rdza żółta | 6,5/9 | solatenol od 50 g/ha; | ||
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,9/9 | epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha; | ||
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha; | ||||
Septorioza liści | 6,8/9 | solatenol 100g - od 0,5 l/ha; | ||
izopirazam 125g - 0,8 l/ha; | ||||
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu) | ||||
Choroby kłosa | Septorioza plew | 6,8/9 | metkonzol 60 g - 0,5 l/ha + | |
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha | ||||
Fuzarioza kłosów | 7,6/9 | |||
Parametry jakościowe ziarna | Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny | Na co wpływają: | ||
Masa 1000 ziaren - 14% | 47 | brak | ||
Wyrównanie ziarna | 87% | |||
Porastanie ziarna w kłosach | 6/9 | maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga) | ||
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 6/9 | min 76 kg/hl | wymiałowość - uzysk, wydajność mąki | |
Zawartość białka | 6/9 | min 12,5% | wpływa na zaw. glutenu | |
Liczba opadania | 8/9 | min. 220 sekund | odporność na porastanie, jakość chleba | |
Wskaźnik sedymentacji SDS | 7/9 | 30 cm3 | ocena jakości glutenu | |
Ilość glutenu mokrego | 8/9 | min 26% | specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta | |
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju | ||||
Jesień | równomierne wschody, dobra krzewistość | |||
Zima | pojawiają się fioletowe przebarwienia liści (znacznik morfologiczny lepszej zimotrwałości) | |||
Wiosna | typ wzrostu płożący, liście wywinięte brak nalotu woskowego | |||
Lato | typ gęstego łanu, dorodne ościste kłosy, zwarty łan o wysokości około 100 cm | |||
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku) | ||||
Fenomen, Ostroga, CH Combin |