
Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka

Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka
• Odmiana oścista.
• Bardzo wysoki potencjał plonowania.
• Rewelacyjna zimotrwałość (7,5/9 –
w doświadczenia rejestrowych na Litwie).
• Jedna z najbardziej zimotrwałych odmian na rynku!
• Ziarno bardzo ciężkie (wysoka waga hektolitra).
Ważniejsze cechy rolnicze

Wysokie plonowanie

Plonowanie odmiany WILEJKA w wybranych województwach w roku 2016 (ścisłe doświadczenia wdrożeniowe HR STRZELCE – wzorce identyczne z COBORU)
Wysokie plonowanie na terenie całego kraju

Plonowanie odmiany WILEJKA w poszczególnych punktach doświadczalnych (doświadczenia ścisłe HR Strzelce, wzorce jakościowe COBORU, 2019).
Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka

Mrozoodporność WILEJKI została potwierdzona w doświadczeniach urzędowych na Litwie
w rejonie silnych wymarznięć w 2014 roku (niskie temperatury i brak okrywy śniegowej). WILEJKA na tle odmian zarejestrowanych w Polsce, które były badane w tym samym doświadczeniu wypadła bezkonkurencyjnie.
Ocena mrozoodporności w skali 9 – stopniowej, gdzie 1 oznacza całkowite wymarznięcie, a 9 brak wymarznięcia.
Bardzo ciężkie ziarno

Gęstość w stanie zsypnym (kg/hl) w porównaniu do wzorca
w 2016 roku (litewskie badania rejestrowe).

| Karta technologiczna odmiany | ||||
| Gatunek | Pszenica oz. | |||
| Odmiana | Wilejka | Hodowla | ||
| Główne zalety odmiany | Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany ) | |||
| dobry poziom plonowania | średnia odporność na rdzę żółtą | |||
| forma o kłosie ościstym | forma wysoka, na stanowiskach żyźniejszych średnia odporność na wyleganie | |||
| bardzo dobra zimotrwałość | ||||
| nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie | ||||
| wysoka zawartość białka i glutenu, stabilna LO w latach o dużych sumach opadów w okresie żniw | ||||
| Wymagania glebowe | niskie | |||
| Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) | 6/9 | |||
| Dynamika rozwoju jesiennego | 6/9 | |||
| Siła krzewienia | 7/9 | |||
| Wczesność - kłoszenie | 5/9 | 150 | ||
| Wczesność - dojrzałość pełna | 4,5/9 | 202 | ||
| Miejsce w płodozmianie | po rzepaku | po zbożach | po kukurydzy | po burakach |
| 8/9 | 8/9 | 7/9 | 7/9 | |
| Norma wysiewu | siew wczesny (do 20 września) | siew optymalny (do 10 października) | siew opóźniony (do grudnia) | |
| 225 - 300 szt./m2 | 300 - 350 szt./m2 | 350 - 380 szt./m2 | ||
| Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu | 25 BBCH: 30 - 70 | 25 BBCH: 40 - 80 | 25 BBCH: 50 - 80 | |
| 31 BBCH: 60-85 | 31 BBCH: 50- 80 | 31 BBCH: 50 - 90 | ||
| Zimotrwałość (COBORU) | 7,5 (Litewski urząd rejestracji odmian) | |||
| Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) | 6/9 | |||
| Tolerancja na okresową suszę | Wiosenną | Letnią | Ogólnie (średnia) | |
| 7/9 | 7/9 | 7/9 | ||
| Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu | siew wczesny | siew optymalny (wg COBORU) | siew opóźniony | |
| 6/9 | 7,3 | 7,5/9 | ||
| Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu | T1: 0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC | T1: 0,25-0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC | T1: 0,2 - 0,25 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC | |
| T2: 0,2 l/ha Moddus | T2: 0,15 l/ha Moddus | |||
| 0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC | 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC | 0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC | ||
| Zdrowotność | Zdrowotność od 1 do 9 | Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej | ||
| Choroby podstawy źdźbła | Jako kompleks chorób podsuszkowych | 8,1/9 | prochloraz 450g od 0,6 l/ha; | |
| cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha. | ||||
| Choroby liści | Mączniak prawdziwy - liście | 6,6/9 | fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha; | |
| pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha | ||||
| Rdza brunatna | 8,2/9 | tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha | ||
| epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha | ||||
| Rdza żółta | 6,5/9 | solatenol od 50 g/ha; | ||
| Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,9/9 | epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha; | ||
| tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha; | ||||
| Septorioza liści | 6,8/9 | solatenol 100g - od 0,5 l/ha; | ||
| izopirazam 125g - 0,8 l/ha; | ||||
| azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu) | ||||
| Choroby kłosa | Septorioza plew | 6,8/9 | metkonzol 60 g - 0,5 l/ha + | |
| tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha | ||||
| Fuzarioza kłosów | 7,6/9 | |||
| Parametry jakościowe ziarna | Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny | Na co wpływają: | ||
| Masa 1000 ziaren - 14% | 47 | brak | ||
| Wyrównanie ziarna | 87% | |||
| Porastanie ziarna w kłosach | 6/9 | maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga) | ||
| Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 6/9 | min 76 kg/hl | wymiałowość - uzysk, wydajność mąki | |
| Zawartość białka | 6/9 | min 12,5% | wpływa na zaw. glutenu | |
| Liczba opadania | 8/9 | min. 220 sekund | odporność na porastanie, jakość chleba | |
| Wskaźnik sedymentacji SDS | 7/9 | 30 cm3 | ocena jakości glutenu | |
| Ilość glutenu mokrego | 8/9 | min 26% | specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta | |
| Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju | ||||
| Jesień | równomierne wschody, dobra krzewistość | |||
| Zima | pojawiają się fioletowe przebarwienia liści (znacznik morfologiczny lepszej zimotrwałości) | |||
| Wiosna | typ wzrostu płożący, liście wywinięte brak nalotu woskowego | |||
| Lato | typ gęstego łanu, dorodne ościste kłosy, zwarty łan o wysokości około 100 cm | |||
| Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku) | ||||
| Fenomen, Ostroga, CH Combin | ||||



