Pszenica ozima CALIFORNIA - Główne zalety odmiany
Wysoki i stabilny potencjał plonowania w latach o różnicowanych warunkach pogodowych;
Wczesny termin koszenia i dojrzewania;
Wysoka tolerancja na suszę;
Bardzo wysoka tolerancja na niskie pH;
Doskonała odporność na wyleganie;
Bardzo dobre zdolności adaptacyjne (sprawdza się w wielu krajach na różnych stanowiskach);
Bardzo wysoka MTZ;
Dobra zimotrwałość;
Szybkie tempo wzrostu wiosennego, idealna do siewów opóźnionych;
Idealna do monokultur;
Przydatna na gleby lżejsze;
Odporna na chlorotoluron;
Karta technologiczna odmiany | ||||
Gatunek | Pszenica oz. | |||
Odmiana | California | Hodowla | ||
Główne zalety odmiany | Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany ) | |||
bardzo wysoki i stabilny potencjał plonowania w latach o różnicowanych warunkach pogodowych, dobra | średnio odporna na rdzę żółtą i fuzariozę kłosów, rekomendowane wykonanie zabiegów T2 oraz T3 | |||
bardzo dobry wiosenny start wegetacji oraz dynamika wzrostu, odmiana o podwyższonej odporności na suszę, potwierdzona badaniami rejestrowymi w Austrii | ||||
dobre parametry jakościowe ziarna, jakościowa odmiana chlebowa B | ||||
dorodne ziarno, bardzo wysoka MTZ + 7,1g na poziomie A2 w stosunku do odmian wzorcowych | ||||
szeroka aklimatyzacja do warunków glebowo-klimatycznych, podwyższona odporność na kompleks chorób podsuszkowych-rekomendowana do uprawy w monokulturze | ` | |||
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie | ||||
Wymagania glebowe | przeciętne | |||
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) | 7/9 | |||
Dynamika rozwoju jesiennego | 8/9 | |||
Siła krzewienia | 6/9 | |||
Wczesność - kłoszenie | 6/9 | 151 | ||
Wczesność - dojrzałość pełna | 6/9 | 203 | ||
Miejsce w płodozmianie | po rzepaku | po zbożach | po kukurydzy | po burakach |
8/9 | 9/9 | 6,5/9 | 8/9 | |
Norma wysiewu | siew wczesny (do 20 września) | siew optymalny (do 10 października) | siew opóźniony (do grudnia) | |
225 - 300 szt./m2 | 300 - 350 szt./m2 | 350 - 450 szt./m2 | ||
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu | 25 BBCH: 30 - 70 | 25 BBCH: 40 - 80 | 25 BBCH: 50 - 80 | |
31 BBCH: 60-85 | 31 BBCH: 50- 80 | 31 BBCH: 50 - 90 | ||
Zimotrwałość (COBORU) | 4/9 | |||
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) | 8/9 | |||
Tolerancja na okresową suszę | Wiosenną | Letnią | Ogólnie (średnia) | |
8/9 | 8/9 | 8/9 | ||
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu | siew wczesny | siew optymalny (wg COBORU) | siew opóźniony | |
7/9 | 8,8 | 9/9 | ||
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu | 0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC | 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC | 0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC | |
Zdrowotność | Zdrowotność od 1 do 9 | Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej | ||
Choroby podstawy źdźbła | Jako kompleks chorób podsuszkowych | 9/9 | prochloraz 450g od 0,6 l/ha; | |
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha. | ||||
Choroby liści | Mączniak prawdziwy - liście | 7,4/9 | fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha; | |
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha | ||||
Rdza brunatna | 8,2/9 | tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha | ||
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha | ||||
Rdza żółta | 7/9 | solatenol od 50 g/ha; | ||
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,7/9 | epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha; | ||
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha; | ||||
Septorioza liści | 6,8/9 | solatenol 100g - od 0,5 l/ha; | ||
izopirazam 125g - 0,8 l/ha; | ||||
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu) | ||||
Choroby kłosa | Septorioza plew | 7,3/9 | metkonzol 60 g - 0,5 l/ha + | |
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha | ||||
Fuzarioza kłosów | 7,2/9 | |||
Parametry jakościowe ziarna | Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny | Na co wpływają: | ||
Masa 1000 ziaren - 14% | 51,3g | brak | ||
Wyrównanie ziarna | 92% | |||
Porastanie ziarna w kłosach | 5/9 | maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga) | ||
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 8/9 | min 76 kg/hl | wymiałowość - uzysk, wydajność mąki | |
Zawartość białka | 5/9 | min 12,5% | wpływa na zaw. glutenu | |
Liczba opadania | 8/9 | min. 220 sekund | odporność na porastanie, jakość chleba | |
Wskaźnik sedymentacji SDS | 8/9 | 30 cm3 | ocena jakości glutenu | |
Ilość glutenu mokrego | 6/9 | min 26% | specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta | |
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju | ||||
Jesień | równomierne wschody, dobra krzewistość | |||
Zima | jasno zielona barwa liści | |||
Wiosna | zwarty łan o bardzo intensywnej dynamice wzrostu, szerokie liście w typie wzrostu stojącego | |||
Lato | typ łanu pojedynczego kłosa z elementami kompensacyjnymi, wyrazisty wyrzędowany łan | |||
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku) | ||||
Chevignon, Liberia, Arevus |