Karta technologiczna odmiany |
Gatunek |
Pszenica oz. |
Odmiana |
Intuicja |
Hodowla |
|
Główne zalety odmiany |
Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany ) |
stabilny potencjał plonowania, podwyższona odporność na zakwaszenie gleby |
klasa jakości A - bardzo dobre parametry skupowe: wysoka i stabilna LO w latach o dużych sumach opadów w trakcie żniw, dobre wyrównanie ziarna - bardzo wyskoka gęstość w stanie zsypnym, wysoka zawartość białka |
mniejsza odporność na choroby podstawy źdźbła, w przypadku siewu w monokulturze zwrócić uwagę na wykonanie zabiegu T1 |
bardzo dobra zdrowotność, przydatna do siewów późno jesiennych po kukurydzy - podwyższona odporność na fuzariozę kłosów |
|
dobra odporność na wyleganie |
|
|
|
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie |
|
|
Wymagania glebowe |
przeciętne |
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) |
6/9 |
Dynamika rozwoju jesiennego |
7/9 |
Siła krzewienia |
6/9 |
Wczesność - kłoszenie |
7,5/9 |
152 |
Wczesność - dojrzałość pełna |
7/9 |
201 |
Miejsce w płodozmianie |
po rzepaku |
po zbożach |
po kukurydzy |
po burakach |
9/9 |
8/9 |
8/9 |
8/9 |
Norma wysiewu |
siew wczesny (do 20 września) |
siew optymalny (do 10 października) |
siew opóźniony (do grudnia) |
225 - 300 szt./m2 |
300 - 350 szt./m2 |
400 - 450 szt./m2 |
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu |
25 BBCH: 30 - 70 |
25 BBCH: 40 - 80 |
25 BBCH: 50 - 80 |
31 BBCH: 60-85 |
31 BBCH: 50- 80 |
31 BBCH: 50 - 90 |
Zimotrwałość (COBORU) |
5 |
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) |
8/9 |
Tolerancja na okresową suszę |
Wiosenną |
Letnią |
Ogólnie (średnia) |
7,5/9 |
7,5/9 |
7,5/9 |
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu |
siew wczesny |
siew optymalny (wg COBORU) |
siew opóźniony |
7,5/9 |
7,5/9 |
9/9 |
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu |
0,1l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC |
0,1l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC |
zabieg nie wymagany |
Zdrowotność |
|
Zdrowotność od 1 do 9 |
Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej |
Choroby podstawy źdźbła |
Jako kompleks chorób podsuszkowych |
7,4/9 |
prochloraz 450g od 0,6 l/ha; |
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha. |
Choroby liści |
Mączniak prawdziwy - liście |
7,9/9 |
fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha; |
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha |
Rdza brunatna |
8,8/9 |
tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha |
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha |
Rdza żółta |
8,1/9 |
solatenol od 50 g/ha; |
Brunatna plamistość liści (DTR) |
7,8/9 |
epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha; |
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha; |
Septorioza liści |
6,6/9 |
solatenol 100g - od 0,5 l/ha; |
izopirazam 125g - 0,8 l/ha; |
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu) |
Choroby kłosa |
Septorioza plew |
7,7/9 |
metkonzol 60 g - 0,5 l/ha + |
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha |
Fuzarioza kłosów |
7,6/9 |
|
Parametry jakościowe ziarna |
Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny, eksport-porty |
Na co wpływają: |
Masa 1000 ziaren - 14% |
41.1 |
brak |
|
Wyrównanie ziarna |
83% |
|
|
Porastanie ziarna w kłosach |
5/9 |
maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga) |
Gęstość ziarna w stanie zsypnym |
9/9 |
min 76 kg/hl |
wymiałowość - uzysk, wydajność mąki |
Zawartość białka |
6/9 |
min 12,5% |
wpływa na zaw. glutenu |
Liczba opadania |
8/9 |
min. 220 sekund |
odporność na porastanie, jakość chleba |
Wskaźnik sedymentacji SDS |
8/9 |
30 cm3 |
ocena jakości glutenu |
Ilość glutenu mokrego |
6/9 |
min 26% |
specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta |
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju |
Jesień |
równomierne wschody, krzewistość w typie płożącym |
Zima |
intensywny zielony kolor |
Wiosna |
zwarty zielony łan, typ wzrostu pośredni pomiędzy formami o (liściach stojących oraz liściach pochylonych) |
Lato |
typ pojedynczego kłosa, sztywny łan o kłosach od 9 do 10 pięterek na kłos |
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku) |
Comandor, Kariatyda, Impresja, Formacja, SY Dubaj |