• Wysoki i stabilny potencjał plonowania.
• Zimotrwałość potwierdzona w warunkach naturalnych w doświadczeniach hodowlanych w roku 2016.
• Wysoka odpornośc na niskie pH gleby.
• Dobra odpornośc na wyleganie.
• Bardzo dobra odporność na fuzariozę.
• Przydatna do siewów późno-jesiennych, po kukurydzy.
• Odmiana ekonomiczna w uprawie - dobra odpornośc na choroby pozwala zmniejszyc dawki zabiegów fungicydowych.
• Pewna jakość parametrów skupowych - wysoka liczba opadania, gęstośc ziarna i zawartość białka.
Ważniejsze cechy rolnicze
Doskonałe plony
Plonowanie odmiany RIPOSTA (% wzorca) na poziomie a2 w roku 2020 w porównaniu do odmian wzorcowych (źródło: COBORU).
Zimotrwałość potwierdzona polowo
Zimotrwałość - atestacja własna (skrzynie, nasyp) + naturalne warunki polowe. Przedział ocen w latach 2016-2019.
Atestacja mrozoodporności - komora mroźnicza 2021.
Odmiana RIPOSTA jest formą nieaktywną fotoperiodycznie, charakteryzuje się wyższymi wymaganiami wernalizacyjnymi - formy o dobrej zimotrwałości hartują się szybciej oraz rozhartowują się dłużej dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wymarznięć w latach z gwałtownymi wahaniami temperatur (przykład roku 2016).
Doskonałe parametry jakościowe
Karta technologiczna odmiany | ||||
Gatunek | Pszenica oz. | |||
Odmiana | Riposta | Hodowla | ||
Główne zalety odmiany | Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany ) | |||
wysoki i stabilny potencjał plonowania, podwyższona odporność na zakwaszenie gleby | zimotrwałość 3 | |||
klasa jakości B - bardzo dobre parametry skupowe: wysoka i stabilna LO w latach o dużych sumach opadów w trakcie żniw, dobre wyrównanie ziarna - wyskoka gęstość w stanie zsypnym | ||||
bardzo dobra zdrowotność, przydatna do siewów późno jesiennych po kukurydzy - podwyższona odporność na fuzariozę kłosów, przydatna do uprawy w monokulturze - podwyższona odporność na choroby podstawy źdźbła | ||||
wcześniejszy termin kłoszenia, szybkie nalewanie ziarna - wysoka MTZ | ||||
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie | ||||
Wymagania glebowe | przeciętne | |||
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) | 6/9 | |||
Dynamika rozwoju jesiennego | 7/9 | |||
Siła krzewienia | 6/9 | |||
Wczesność - kłoszenie | 6/9 | 148 | ||
Wczesność - dojrzałość pełna | 5/9 | 198 | ||
Miejsce w płodozmianie | po rzepaku | po zbożach | po kukurydzy | po burakach |
8/9 | 8/9 | 8/9 | 8/9 | |
Norma wysiewu | siew wczesny (do 20 września) | siew optymalny (do 10 października) | siew opóźniony (do grudnia) | |
225 - 300 szt./m2 | 300 - 350 szt./m2 | 350 - 400 szt./m2 | ||
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu | 25 BBCH: 30 - 70 | 25 BBCH: 40 - 80 | 25 BBCH: 50 - 80 | |
31 BBCH: 60-85 | 31 BBCH: 50- 80 | 31 BBCH: 50 - 90 | ||
Zimotrwałość (COBORU) | 3 | |||
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) | 4,5/9 | |||
Tolerancja na okresową suszę | Wiosenną | Letnią | Ogólnie (średnia) | |
6,5/9 | 7,5/9 | 7/9 | ||
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu | siew wczesny | siew optymalny (wg COBORU) | siew opóźniony | |
8/9 | 8,1/9 | 9/9 | ||
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu | 0,1l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC | 0,1l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC | zabieg nie wymagany | |
Zdrowotność | Zdrowotność od 1 do 9 | Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej | ||
Choroby podstawy źdźbła | Jako kompleks chorób podsuszkowych | 7,8/9 | prochloraz 450g od 0,6 l/ha; | |
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha. | ||||
Choroby liści | Mączniak prawdziwy - liście | 8,2/9 | fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha; | |
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha | ||||
Rdza brunatna | 7,6/9 | tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha | ||
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha | ||||
Rdza żółta | 8,6/9 | solatenol od 50 g/ha; | ||
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,7/9 | epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha; | ||
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha; | ||||
Septorioza liści | 7,5/9 | solatenol 100g - od 0,5 l/ha; | ||
izopirazam 125g - 0,8 l/ha; | ||||
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu) | ||||
Choroby kłosa | Septorioza plew | 7,7/9 | metkonzol 60 g - 0,5 l/ha + | |
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha | ||||
Fuzarioza kłosów | 7,8/9 | |||
Parametry jakościowe ziarna | Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny | Na co wpływają: | ||
Masa 1000 ziaren - 14% | 45.3 | brak | ||
Wyrównanie ziarna | 78% | |||
Porastanie ziarna w kłosach | 5/9 | maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga) | ||
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 8/9 | min 76 kg/hl | wymiałowość - uzysk, wydajność mąki | |
Zawartość białka | 4/9 | min 12,5% | wpływa na zaw. glutenu | |
Liczba opadania | 8/9 | min. 220 sekund | odporność na porastanie, jakość chleba | |
Wskaźnik sedymentacji SDS | 7/9 | 30 cm3 | ocena jakości glutenu | |
Ilość glutenu mokrego | 6/9 | min 26% | specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta | |
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju | ||||
Jesień | równomierne wschody, dobra krzewistość | |||
Zima | intensywny zielony kolor | |||
Wiosna | zwarty zielony łan, typ wzrostu pośredni pomiędzy formami o (liściach stojących oraz liściach pochylonych) | |||
Lato | typ gęstego zwartego, krótkiego łanu o dobrej sztywności, duża ilość kłosów na m2, kłosy oraz liście z intensywnym nalotem woskowym | |||
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku) | ||||
KWS Donovan, SU Mangold, Argument, |