Odmiana dostępna w:
• Najczęściej zalecana przez COBORU odmiana pszenicy ozimej do uprawy w Polsce!
• Doskonałe plonowanie w każdym rejonie kraju.
• Wysoka odporność na choroby.
• Odporna na wyleganie.
• Grube, dorodne ziarno.
• Wysoka zawartość białka.
• Bardzo dobre parametry wypiekowe.
• Dobra zimotrwałość.
Ważniejsze cechy rolnicze
Wysokie i stabilne plony
Plonowanie odmiany VENECJA (% wzorca) w porównaniu do odmian wzorcowych
w latach 2018 i 2019.
Plonowanie w poszczególnych rejonach
Plonowanie odmiany VENECJA (% wzorca) w poszczególnych rejonach kraju w doświadczeniach COBORU 2017-2018 (poziom a2).
VENECJA to najczęściej zalecana do uprawy odmiana pszenicy ozimej w Polsce!
VENECJA jest najczęściej zalecaną przez COBORU odmianą pszenicy ozimej do uprawy w kraju (aż 14 województw):
kujawsko-pomorskie, lubelskie, lubuskie, łódzkie, malopolskie, mazowieckie, opolskie, podkarpackie, podlaskie, pomorskie, śląskie, warmińsko-mazurskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
(źródło: COBORU 2022).
Karta technologiczna odmiany | ||||
Gatunek | Pszenica oz. | |||
Odmiana | Venecja | Hodowla | ||
Główne zalety odmiany | Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany ) | |||
bardzo wysoki i stabilny potencjał plonowania | średnio odporna na rdzę brunatną i fuzariozę kłosów | |||
nie wrażliwa fotoperiodycznie, bardzo dobry wiosenny start wegetacji oraz dynamika wzrostu | ||||
bardzo dobre parametry jakościowe ziarna, jakościowa odmiana chlebowa A | ||||
zimotrwałość (4) | ||||
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie | ||||
Wymagania glebowe | przeciętne | |||
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) | 5/9 | |||
Dynamika rozwoju jesiennego | 8/9 | |||
Siła krzewienia | 7,5/9 | |||
Wczesność - kłoszenie | 5/9 | 150 | ||
Wczesność - dojrzałość pełna | 4,5/9 | 202 | ||
Miejsce w płodozmianie | po rzepaku | po zbożach | po kukurydzy | po burakach |
8/9 | 8/9 | 7/9 | 8/9 | |
Norma wysiewu | siew wczesny (do 20 września) | siew optymalny (do 10 października) | siew opóźniony (do grudnia) | |
225 - 300 szt./m2 | 300 - 350 szt./m2 | 350 - 380 szt./m2 | ||
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu | 25 BBCH: 30 - 70 | 25 BBCH: 40 - 80 | 25 BBCH: 50 - 80 | |
31 BBCH: 60-85 | 31 BBCH: 50- 80 | 31 BBCH: 50 - 90 | ||
Zimotrwałość (COBORU) | 4/9 | |||
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) | 5/9 | |||
Tolerancja na okresową suszę | Wiosenną | Letnią | Ogólnie (średnia) | |
7,5/9 | 7,5/9 | 7,5/9 | ||
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu | siew wczesny | siew optymalny (wg COBORU) | siew opóźniony | |
7/9 | 7,6 | 8/9 | ||
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu | 0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC | 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC | 0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC | |
Zdrowotność | Zdrowotność od 1 do 9 | Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej | ||
Choroby podstawy źdźbła | Jako kompleks chorób podsuszkowych | 8,1/9 | prochloraz 450g od 0,6 l/ha; | |
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha. | ||||
Choroby liści | Mączniak prawdziwy - liście | 7,6/9 | fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha; | |
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha | ||||
Rdza brunatna | 7,1/9 | tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha | ||
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha | ||||
Rdza żółta | 7,9/9 | solatenol od 50 g/ha; | ||
Brunatna plamistość liści (DTR) | 7,5/9 | epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha; | ||
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha; | ||||
Septorioza liści | 5,9/9 | solatenol 100g - od 0,5 l/ha; | ||
izopirazam 125g - 0,8 l/ha; | ||||
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu) | ||||
Choroby kłosa | Septorioza plew | 7,6/9 | metkonzol 60 g - 0,5 l/ha + | |
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha | ||||
Fuzarioza kłosów | 6,5/9 | |||
Parametry jakościowe ziarna | Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny | Na co wpływają: | ||
Masa 1000 ziaren - 14% | 46.2 | brak | ||
Wyrównanie ziarna | 81% | |||
Porastanie ziarna w kłosach | 6/9 | maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga) | ||
Gęstość ziarna w stanie zsypnym | 6/9 | min 76 kg/hl | wymiałowość - uzysk, wydajność mąki | |
Zawartość białka | 6/9 | min 12,5% | wpływa na zaw. glutenu | |
Liczba opadania | 8/9 | min. 220 sekund | odporność na porastanie, jakość chleba | |
Wskaźnik sedymentacji SDS | 9/9 | 30 cm3 | ocena jakości glutenu | |
Ilość glutenu mokrego | min 26% | specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta | ||
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju | ||||
Jesień | równomierne wschody, dobra krzewistość | |||
Zima | ciemno zielona barwa liści | |||
Wiosna | zwarty łan o intensywnej dynamice wzrostu, lekkie żółknięcie dolnych liści, górne liście wywinięte | |||
Lato | typ gęstego łanu z elemętami kompensacyjnymi, lekka piętrowość łanu | |||
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku) | ||||
RGT Kilimanjaro, Comandor, Formacja, |
Bardzo dobre parametry wypiekowe
Parametry wypiekowe odmiany VENECJA w porównaniu do wzorca (źródło: COBORU 2018).
Wysoka odporność na choroby
Odporność na choroby odmiany VENECJA na tle wzorca (źródło: COBORU, 2018).
Tolerancyjna na zakwaszenie gleby
Tolerancja na zakwaszenie gleby odmiany VENECJA na tle odmian badanychw roku 2018 (źródło: COBORU).