FORGOT YOUR DETAILS?

Pszenica Venecja
Odmiana dostępna w:

Venecja

Nasiona pszenicy ozimej

• Najczęściej zalecana przez COBORU odmiana pszenicy ozimej do uprawy w Polsce!
• Doskonałe plonowanie w każdym rejonie kraju.
Wysoka odporność na choroby.
Odporna na wyleganie.
Grube, dorodne ziarno.
• Wysoka zawartość białka.
Bardzo dobre parametry wypiekowe.
Dobra zimotrwałość.

Ważniejsze cechy rolnicze

Wysokie i stabilne plony

Plonowanie odmiany VENECJA  (% wzorca) w porównaniu do odmian wzorcowych
w
latach 2018 i 2019.

Plonowanie w poszczególnych rejonach

Plonowanie odmiany VENECJA (% wzorca) w poszczególnych rejonach kraju w doświadczeniach COBORU 2017-2018 (poziom a2).

VENECJA to najczęściej zalecana do uprawy odmiana pszenicy ozimej w Polsce!

VENECJA jest najczęściej zalecaną przez COBORU odmianą pszenicy ozimej do uprawy w kraju (aż 14 województw):
kujawsko-pomorskie, lubelskie, lubuskie, łódzkie, malopolskie, mazowieckie, opolskie, podkarpackie, podlaskie, pomorskie, śląskie, warmińsko-mazurskie, wielkopolskie, zachodnio-pomorskie
(źródło: COBORU 2022).

Karta technologiczna odmiany
Gatunek Pszenica oz.
Odmiana Venecja Hodowla
Główne zalety odmiany Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany )
bardzo wysoki i stabilny potencjał plonowania średnio odporna na rdzę brunatną i fuzariozę kłosów
nie wrażliwa fotoperiodycznie, bardzo dobry wiosenny start wegetacji oraz dynamika wzrostu
bardzo dobre parametry jakościowe ziarna, jakościowa odmiana chlebowa A
zimotrwałość (4)
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie
Wymagania glebowe przeciętne
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) 5/9
Dynamika rozwoju jesiennego 8/9
Siła krzewienia 7,5/9
Wczesność - kłoszenie 5/9 150
Wczesność - dojrzałość pełna 4,5/9 202
Miejsce w płodozmianie po rzepaku po zbożach po kukurydzy po burakach
8/9 8/9 7/9 8/9
Norma wysiewu siew wczesny (do 20 września) siew optymalny (do 10 października) siew opóźniony (do grudnia)
225 - 300 szt./m2 300 - 350 szt./m2 350 - 380 szt./m2
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu 25 BBCH: 30 - 70 25 BBCH: 40 - 80 25 BBCH: 50 - 80
31 BBCH: 60-85 31 BBCH: 50- 80 31 BBCH: 50 - 90
Zimotrwałość (COBORU) 4/9
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) 5/9
Tolerancja na okresową suszę Wiosenną Letnią Ogólnie (średnia)
7,5/9 7,5/9 7,5/9
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu siew wczesny siew optymalny (wg COBORU) siew opóźniony
7/9 7,6 8/9
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu 0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC  0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC
Zdrowotność Zdrowotność od 1 do 9 Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej
Choroby podstawy źdźbła Jako kompleks chorób podsuszkowych 8,1/9 prochloraz 450g od 0,6 l/ha;
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha.
Choroby liści Mączniak prawdziwy - liście 7,6/9 fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha;
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha
Rdza brunatna 7,1/9 tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha
Rdza żółta 7,9/9 solatenol od 50 g/ha;
Brunatna plamistość liści (DTR) 7,5/9 epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha;
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha;
Septorioza liści 5,9/9 solatenol 100g - od 0,5 l/ha;
izopirazam 125g - 0,8 l/ha;
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu)
Choroby kłosa Septorioza plew 7,6/9 metkonzol 60 g - 0,5 l/ha +
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha
Fuzarioza kłosów 6,5/9  
Parametry jakościowe ziarna Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny Na co wpływają:
Masa 1000 ziaren - 14% 46.2 brak
Wyrównanie ziarna 81%
Porastanie ziarna w kłosach 6/9 maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga)
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 6/9 min 76 kg/hl wymiałowość - uzysk, wydajność mąki
Zawartość białka 6/9 min 12,5% wpływa na zaw. glutenu
Liczba opadania 8/9 min. 220 sekund odporność na porastanie, jakość chleba
Wskaźnik sedymentacji SDS 9/9 30 cm3 ocena jakości glutenu
Ilość glutenu mokrego min 26% specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju
Jesień równomierne wschody, dobra krzewistość
Zima ciemno zielona barwa liści
Wiosna zwarty łan o intensywnej dynamice wzrostu, lekkie żółknięcie dolnych liści, górne liście wywinięte
Lato typ gęstego łanu z elemętami kompensacyjnymi, lekka piętrowość łanu
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku)
RGT Kilimanjaro, Comandor, Formacja,

Bardzo dobre parametry wypiekowe

Parametry wypiekowe odmiany VENECJA w porównaniu do wzorca (źródło: COBORU 2018).

Wysoka odporność na choroby

Odporność na choroby odmiany VENECJA na tle wzorca (źródło: COBORU, 2018).

Tolerancyjna na zakwaszenie gleby

Tolerancja na zakwaszenie gleby odmiany VENECJA na tle odmian badanychw roku 2018 (źródło: COBORU).

TOP