FORGOT YOUR DETAILS?

Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka

Wilejka

Mrozoodporna

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka

• Odmiana oścista.
• Bardzo wysoki potencjał plonowania.
• Rewelacyjna zimotrwałość (7,5/9
w
doświadczenia rejestrowych
na Litwie).
• Jedna z najbardziej zimotrwałych odmian na rynku!
• Ziarno bardzo ciężkie (wysoka waga hektolitra).

Ważniejsze cechy rolnicze

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Wysokie plonowanie

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Plonowanie odmiany WILEJKA w wybranych województwach w roku 2016 (ścisłe doświadczenia wdrożeniowe HR STRZELCE – wzorce identyczne z COBORU)

Wysokie plonowanie na terenie całego kraju

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Plonowanie odmiany WILEJKA w poszczególnych punktach doświadczalnych (doświadczenia ścisłe HR Strzelce, wzorce jakościowe COBORU, 2019).

Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Mrozoodporność WILEJKI została potwierdzona w doświadczeniach urzędowych na Litwie
w
rejonie silnych wymarznięć w 2014 roku (niskie temperatury i brak okrywy śniegowej). WILEJKA na tle odmian zarejestrowanych w Polsce, które były badane w tym samym doświadczeniu wypadła bezkonkurencyjnie.

Ocena mrozoodporności w skali 9 – stopniowej, gdzie 1 oznacza całkowite wymarznięcie, a 9 brak wymarznięcia.

Bardzo ciężkie ziarno

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista

Gęstość w stanie zsypnym (kg/hl)  w porównaniu do wzorca
w
2016 roku (litewskie badania rejestrowe).

Pszenica Mrozoodporna pszenica ozima Wilejka - pszenica oścista
Karta technologiczna odmiany
Gatunek Pszenica oz.
Odmiana Wilejka Hodowla
Główne zalety odmiany Na co zwrócić uwagę (minusy odmiany )
dobry poziom plonowania średnia odporność na rdzę żółtą
forma o kłosie ościstym forma wysoka, na stanowiskach żyźniejszych średnia odporność na wyleganie
bardzo dobra zimotrwałość
nie wrażliwa na środki ochrony roślin oparte na chlorotoluronie
wysoka zawartość białka i glutenu, stabilna LO w latach o dużych sumach opadów w okresie żniw
Wymagania glebowe niskie
Tolerancja na zakwaszenie gleby (COBORU) 6/9
Dynamika rozwoju jesiennego 6/9
Siła krzewienia 7/9
Wczesność - kłoszenie 5/9 150
Wczesność - dojrzałość pełna 4,5/9 202
Miejsce w płodozmianie po rzepaku po zbożach po kukurydzy po burakach
8/9 8/9 7/9 7/9
Norma wysiewu siew wczesny (do 20 września) siew optymalny (do 10 października) siew opóźniony (do grudnia)
225 - 300 szt./m2 300 - 350 szt./m2 350 - 380 szt./m2
Wiosenne nawożenie azotowe w zależności od terminu siewu 25 BBCH: 30 - 70 25 BBCH: 40 - 80 25 BBCH: 50 - 80
31 BBCH: 60-85 31 BBCH: 50- 80 31 BBCH: 50 - 90
Zimotrwałość (COBORU) 7,5 (Litewski urząd rejestracji odmian)
Przezimowanie i regeneracja (ocena gospodarcza) 6/9
Tolerancja na okresową suszę Wiosenną Letnią Ogólnie (średnia)
7/9 7/9 7/9
Odporność na wyleganie w zależności od terminu siewu siew wczesny siew optymalny (wg COBORU) siew opóźniony
6/9 7,3 7,5/9
Propozycja regulacji w zależności od terminu siewu T1: 0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC T1: 0,25-0,3 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC T1: 0,2 - 0,25 l/ha Moddus + 1 l/ha CCC
T2: 0,2 l/ha Moddus T2: 0,15 l/ha Moddus
0,2l/ha Moddus + 0,8 l/ha CCC 0,2l/ha Moddus + 0,7 l/ha CCC  0,2 l/ha Moddus + 0,5 l/ha CCC
Zdrowotność Zdrowotność od 1 do 9 Uwagi dotyczące ochrony fungicydowej
Choroby podstawy źdźbła Jako kompleks chorób podsuszkowych 8,1/9 prochloraz 450g od 0,6 l/ha;
cyprodynil 750g od 0,5 kg/ha.
Choroby liści Mączniak prawdziwy - liście 6,6/9 fenpropidyna 750g - od 0,3 l/ha;
pyriofenon 180 g - od 0,3 l/ha
Rdza brunatna 8,2/9 tebukonazol 250 g - od 0,5 l/ha
epoksykonazol 125 g - od 0,5l/ha
Rdza żółta 6,5/9 solatenol od 50 g/ha;
Brunatna plamistość liści (DTR) 7,9/9 epoksykonazol 125g - od 0,6 l/ha;
tebukonazol 250g - od 0,6 l/ha;
Septorioza liści 6,8/9 solatenol 100g - od 0,5 l/ha;
izopirazam 125g - 0,8 l/ha;
azoksystrobina 250g - 0,7 l/ha (do wszystkich substancji dodatek triazolu)
Choroby kłosa Septorioza plew 6,8/9 metkonzol 60 g - 0,5 l/ha +
tebukonazol 250 g - 0,5 l/ha
Fuzarioza kłosów 7,6/9  
Parametry jakościowe ziarna Minimum – pszenica konsumpcyjna pod młyny Na co wpływają:
Masa 1000 ziaren - 14% 47 brak
Wyrównanie ziarna 87%
Porastanie ziarna w kłosach 6/9 maks. wynik COBORU to 6 (np. Euforia, Ostroga)
Gęstość ziarna w stanie zsypnym 6/9 min 76 kg/hl wymiałowość - uzysk, wydajność mąki
Zawartość białka 6/9 min 12,5% wpływa na zaw. glutenu
Liczba opadania 8/9 min. 220 sekund odporność na porastanie, jakość chleba
Wskaźnik sedymentacji SDS 7/9 30 cm3 ocena jakości glutenu
Ilość glutenu mokrego 8/9 min 26% specyficzne białko niezbędne do wypieku i wzrostu ciasta
Morfologia - wygląd łanu w poszczególnych okresach rozwoju
Jesień równomierne wschody, dobra krzewistość
Zima pojawiają się fioletowe przebarwienia liści (znacznik morfologiczny lepszej zimotrwałości)
Wiosna typ wzrostu płożący, liście wywinięte brak nalotu woskowego
Lato typ gęstego łanu, dorodne ościste kłosy, zwarty łan o wysokości około 100 cm
Odmiany o podobnym profilu agrotechnicznym (o podobnych parametrach i pozycjonowaniu w rynku)
Fenomen, Ostroga, CH Combin
TOP